Je hebt ideeën en dromen over de manier waarop je wenst te wonen. Je kent een aantal mensen met dezelfde gedachtes. Je wilt zelf beslissen hoe je woning er qua ontwerp, vormgeving, locatie en afwerking uit komt te zien. Dan is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap iets voor jou en je toekomstige buren.
Wat is CPO dan?
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.
Waarom is CPO geschikt voor mij?
CPO is een manier van bouwen waarbij jij als koper samen met je toekomstige buren woningen ontwikkelt. Je bent dus samen projectontwikkelaar. Het mooie is dat je woning voldoet aan je wensen en past binnen je budget omdat je zelf zeggenschap hebt over het ontwikkelproces en je direct kosten bespaart die anders door een (project)ontwikkelaar gemaakt worden. Extra leuk is dat je je buren al leert kennen voor je er daadwerkelijk woont.
Zijn er ook nadelen?
Om zelf als projectontwikkelaar op te treden moet je keuzes maken waar je het als collectief over eens moet zijn. Meedoen aan een CPO-project betekent dat je actief met de ontwikkeling van je woning aan de slag gaat. Ook is CPO een vorm van ‘organische’ projectontwikkeling: aan de voorkant ligt veel nog niet vast. Kortom meedoen aan een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap kost je tijd en energie.
Hoe zet je een CPO op – 7 stappen
Hoe zet je een CPO op – 7 stappen
Is het ook jouw droom om je eigen huis te ontwikkelen? Zie je het wel zitten om dit samen met anderen te doen? Dit stappenplan kan je op weg helpen.
- Vind een locatie en schrijf je in.
Vaak is er een partij (gemeente, woningbouwcorporatie of particulier) die grond of een gebouw te koop aanbiedt. - Richt een vereniging op.
Zorg dat alle leden evenveel stemrecht krijgen, dan worden de beslissingen daarna democratisch genomen. Ga op zoek naar verenigingsstatuten van andere CPO’s ter inspiratie.
- Werf een adviseur.
Waarschijnlijk heb je nog niet eerder een huis in eigen ontwikkeling gebouwd. Het is verstandig om een goede adviseur te benaderen. Er zijn gespecialiseerde adviesbureaus; let wel op de kosten en zorg dat jij je eigen zeggenschap niet verliest. Ook hier is het raadzaam om bij eerdere CPO’s te informeren.
- Werf een architect.
De architect helpt je bij het maken van een verkavelingsplan (als dat er nog niet is) en gaat vervolgens samen met jou en je ‘CPO-genoten’ aan de slag met het ontwerp. Hij zorgt voor een schets, een voorlopig en definitief ontwerp en eindigt met een technisch ontwerp. Tijdens dit proces kan de architect de bouwkosten berekenen ook kan hij in overleg met jullie vrijblijvend informatie opvragen bij een aannemer. De aannemer verzorgt een offerte waarmee je bij de bank een hypotheekadvies kunt aanvragen.
- Vraag de omgevingsvergunning aan bij de gemeente.
- Definitieve contracten
Als alles binnen je budget kan worden gerealiseerd is het tijd om de bouwvergunning aan te vragen. - Bouwen!
Je kunt met ons als individu om tafel om de indeling en inrichting van jouw woning te bepalen. Een extra kamer, de indeling van de keuken, noem maar op. Hierover hebben we vooraf goede afspraken gemaakt, zodat dit niet tot onverwachte kosten leidt.
Na het doorlopen van deze stappen is het resultaat een woning die voldoet aan je wensen. Zo bouw je je huis in eigen beheer!